← Nazaj domov

Spoznavanje zdravilnih rastlin g. Vidic Alojza


Objavljeno

V sredo, 29.5.2024, smo člani Društva upokojencev Prečna obiskali priznanega zeliščarja g. Alojza Vidica iz Stare Cerkve pri Kočevju. Gospod je enkrat že predaval v Krajevnem domu Prečna, tako da smo ga že dodobra spoznali.  Takrat nas je povabil k sebi na dom in to sredo smo ga res obiskali. Na obisk so bili povabljeni vsi člani, ki so se udeležili predavanja v Krajevnem domu v Prečni.

Z vlakom se je 8 članov odpravilo v Staro Cerkev. Gospod Alojz in njegova žena Marjanca sta nas zelo lepo sprejela in pogostila. G. Alojz nas je popeljal po zelo lepi neokrnjeni naravi in nam predstavil več kot 40 različnih zdravilnih zelišč in za vsako povedal, kakšne so njene zdravilne moči. Posebej je poudaril, kdaj in kako je potrebno zelišča nabirati. Tudi na njegovem domačem vrtu raste ogromno teh rastlin. Predstavil nam je postopek čiščenja, sortiranja, obdelave in na koncu še sušenje nabranih rastlin. Z ženo poznata in nabirata okoli 140 različnih vrst in to ne samo po Sloveniji, ampak se odpravita tudi v tujino. G. Alojz se ne ukvarja komercialno z zelišči, lahko pa po predhodnem obisku pri njem za vsakega izdela primeren čaj, mazilo, tinkturo ali kaj podobnega, da si tako lajša svoje zdravstvene težave ki ga pestijo. Na ta način je pomagal že mnogim. Najbolj pa je bil vesel, ko je lahko pomagal mladim parom, da so z njegovo pomočjo prišli do naraščaja.

Na domu G. Alojza smo se zadržali še vse popoldne. Ob prijetnem klepetu o zdravilnih zeliščih, dobri hrani in pijači smo se kar težko ločili od obeh gostiteljev, tako, da smo zamudili še vlak in se zato domov vrnili veliko kasneje kot smo načrtovali. Nič ne de, saj smo se v enournem postanku v Ivančni Gorici še prijetno zabavali in nasmejali dobrim šalam do solz.

                                                                                           Tekst Drago Šulc

                                                                                Slike Drago Sikošek

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja