← Nazaj domov

Mesečni društveni pohod-Maj 2024


Objavljeno

V ponedeljek, 6. 5. 2024 je pohodniška sekcija Društva upokojencev Prečna izvedla  majski pohod  po vinogradniški učni poti Rigelj pri Dolenjskih Toplicah. Pred krajevnim domom v Prečni se je tokrat zbralo kar 23 pohodnic in pohodnikov. Na prvem zbirnem mestu v Selah pri Dolenjskih Toplicah, sta se nam pridružila še naša člana, vodji tokratnega pohoda, Cveto in Judita Zupančič.

Učna vinogradniška pot vodi v obliki osmice skozi vinsko gorico Rigelj v Dolenjskih Toplicah. Povezuje tri cerkvice – Mali Rigelj, Cerovec in Gorica ter se vije mimo številnih zidanic. Pot je bila pred kratkim nadgrajena tako, da so zidanicam dodeljena imena in obiskovalcem je omogočeno, da se ustavijo ter poskusijo domače dobrote. Zidanice so opremljene z lesenimi tablami, na katerih lastniki lahko obesijo znake. Ti znaki, kot so obeski v obliki salame, kozarca in hišice, obveščajo mimoidoče pohodnike, kdaj se lahko ustavijo na kozarčku in poskusijo domače vino, ali pa si v zidanici privoščijo domače dobrote,  ter ali je v zidanici na voljo tudi možnost prenočevanja. V zaselku Zarigelj sta nas z domačo kapljico počastila lastnika domačije oz. zidanice, pri kateri smo si privoščili krajši počitek.

Ob povratku do izhodišča pohoda smo občudovali lepo urejene vinograde in okolice zidanic, ki so prava paša za oči. Na izhodišču pohoda sta nas z domačim cvičkom in sokovi ter sladkimi dobrotami presenetila še vodji našega pohoda, Judita in Cveto, za kar se jim udeleženci pohoda lepo zahvaljujemo.

Polni dobre volje in zavedanja, da smo zopet naredili nekaj za naše dobro počutje in zdravje, smo se odpeljali na svoje domove.

                                                                                                            Tekst in foto: Ivan Dežan

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja