← Nazaj domov

Strokovna ekskurzija v Brežice, Bizeljsko in Kumrovec


Objavljeno

V sredo, 25.9.2024 so se člani Društva upokojencev Prečna odpravili na Strokovno ekskurzijo v Brežice, Bizeljsko in Kumrovec. Z avtobusom FS Prevozi Žužemberk se je 26 članov najprej ustavilo v Brežicah. Z vodenim ogledom so jim predstavili Posavski muzej, ki domuje v mogočnem gradu Brežice, ter veliko Viteško dvorano, ki je vsa poslikana s freskami.

Naslednja postaja je bila Hiša pesmi in vina Sagmeister  v Orešju pri Bizeljskem. Lep sprejem gospodarja in njegovih otrok je naredil na vse izreden pozitivni vtis. Odlična predstavitev njihovih penin in vin in seveda tudi degustacija. Ob obilnem prigrizku domače pridelave, z dodatkom olja iz vinskih pešk in kruha iz peškine moke se je ves čas odvijala predstavitev in pokušina neštetih hišnih penin in vin. Eden od sinov je zaigral tudi na harmoniko, pridružil pa se mu je še gospodar. Ob prijetni glasbi se je tudi zapelo. Ivan pa je zapel še njegovo znamenito Ciganko. Na koncu je gospodar predstavil še njihov vinjak, star več let, ki je zorel v hrastovih sodih. Ob odhodu je vsem zaželel srečno pot z željo, da se še kdaj vrnejo na njegovo posestvo.

Nekaj korakov stran je sosedov gospodar v skalnato goro izkopal repnico. 40 metrov rova vodi v manjšo dvorano, z lepo urejeno vinoteko in šankom za pokušino vin. Vse je narejeno ročno in lepo oblikovano. Tudi zunanjost pred repnico je lepo urejena, z izkopanim kamnom z več slapovi narejen vodnjak. Vse lepote se ne da opisati, lahko pa jih vidite na posnetkih.

Naslednja postaja je bil Muzej Stara vas Kumrovec, tradicionalno urejen kraj v Hrvaškem Zagorju. Tu stoji rojstna hiša Josipa Broza Tita, z etnografsko in zgodovinsko postavitvijo. Sprehodili so se po vasi in se v bližnjem bifeju tudi nekoliko okrepčali.

Zaključek ekskurzije je bil v Gostilni Kocjan na Bizeljskem. Ob dobrem kosilu in sladici je stekla še kakšna beseda in nato odhod proti domu. Vsi udeleženci tokratne strokovne ekskurzije so bili vidno zadovoljni. Izrazili so željo po še kakšni podobni ekskurziji.

Tekst in slike Drago Šulc.

Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja